Polypodium vulgare
(Eikvaren)
PL567
Op voorraad
Stuk
€ 4.25
Blad
Bladverlies
Wintergroen
Aanplanting
Blootstelling zon
Halfschaduw, Schaduw
Grondsoort
Zuur, Klei, Humus Rijk, Lemig, Zand
Hoogte
5-15 centimeter
Maat
Potmaat
C2 Ø17 cm 2.0 liter
Container Type
Container
Details

De Polypodium vulgare wordt ook wel ‘eikvaren’ genoemd, wegens het blad wat, voornamelijk bij jongere planten, iets weg heeft van eikenblad. Het is een klein blijvende varen die niet hoger dan 30 cm zal worden. Hierdoor zou deze varen goed kunnen worden toegepast als bodembedekker.

Het geveerde blad is frisgroen van kleur en is wintergroen. De bladdelen zijn ovaal van vorm, de rondingen van het blad lijken wat op de lobbige bladeren van de eik. Opvallend aan de bladeren van deze varen zijn de sporen aan de onderkant van het blad, die in de zomer verschijnen. Deze vormen kleine bolletjes wat ook zichtbaar is op de bovenkant van het blad.

De Polypodium vulgare is één van de beste wintergroene varens, zelfs in strenge winters zal de kleur behouden worden. Pas in de zomer zal de varen nieuw blad aanmaken, waarna het oude blad zal afsterven. Knip daarom de varen niet terug na de winter, maar verwijder het lelijk geworden blad pas als het nieuwe blad op komt.

De eikvaren is enorm sterk en kan temperaturen tot wel -40 °C aan. Eenmaal gevestigd zal ook extreme droogte goed worden verdragen, al zal dit het uiterlijk van de plant sterk beïnvloeden. Zeewind is geen probleem voor deze varen.

Polypodium vulgare staat het liefst op een vochtige, humusrijke bodem vrij van kalk. Zoals elke varen kan ook de eikvaren het best in de halfschaduw of volle schaduw aangeplant worden.

Beoordelingen
Schrijf uw eigen review
U beoordeelt:Eikvaren
Copyright © 2013-heden Roovershof VOF. Alle rechten voorbehouden.