Carpinus betulus
(Haagbeuk lei)
PL4947
Op voorraad
Stuk
€ 195.00
Bloem
Bloemkleur
Groen
Blad
Bladkleur
Groen
Bladverlies
Bladverliezend
Aanplanting
Standplaats
Zonnig, Halfschaduw
Grondsoort
Klei, Kalkrijk, Lemig, Zand
Hoogte
1500-2000 centimeter
Stam Soort
Stam
Stam Hoogte Vanaf
150 centimeter
Stam Diameter
12-14 centimeter
Maat
Potmaat
C40 Ø48 cm 40 liter
Container Type
Container
Vorm
Lei
Details

De Carpinus betulus, ook bekend als de haagbeuk, wordt vaak toegepast als haag maar kan ook in boomvorm geleverd worden. Zowel de Nederlandse naam als het uiterlijk wordt vaak verward met de beuk, Fagus sylvatica.

In de verte lijkt het blad van de Carpinus betulus identiek aan dat van de Fagus sylvatica, maar is te onderscheiden aan de rand van het blad, welk bij de Carpinus betulus gekarteld is. Ook is het blad iets ovaler van vorm en zijn de nerven meer zichtbaar. Het blad van de Carpinus betulus valt iets sneller dan dat van de Fagus sylvatica. Al vroeg in het voorjaar verschijnt er weer nieuw blad, wat dan een frisgroene kleur heeft. In de herfst zal het blad roodbruin verkleuren.

Van april tot mei bloeit de Carpinus betulus met langwerpige, hangende katjes, welk eerst groen zijn van kleur en uiteindelijk bruin verkleuren.

Het belangrijkste verschil tussen de twee is, alhoewel beide soorten vrijwel overal aangeplant kunnen worden, dat de Carpinus betulus het beter zal doen op vochtige (klei)grond dan de Fagus sylvatica.

Als boom kan de Carpinus betulus 15 tot 20 meter hoog worden. Doordat de haagbeuk snoei goed kan verdragen wordt de boom soms in aparte vormen gesnoeid. Ook voor een natuurlijker uiterlijk wordt aangeraden om de boom minstens eens per jaar goed te snoeien. Hierdoor wordt de vertakking gestimuleerd waardoor de boom er voller uit zal zien. Ook zal het blad minder snel verloren gaan.

Beoordelingen
Schrijf uw eigen review
U beoordeelt:Haagbeuk lei
Copyright © 2013-heden Roovershof VOF. Alle rechten voorbehouden.