Dryopteris filix-mas
(Mannetjesvaren)
PL220
Op voorraad
Stuk
€ 4.25
Blad
Bladverlies
Half-wintergroen
Aanplanting
Blootstelling zon
Halfschaduw, Schaduw
Grondsoort
Klei, Kalkrijk, Lemig, Zand
Hoogte
75-100 centimeter
Maat
Potmaat
C2 Ø17 cm 2.0 liter
Container Type
Container
Details

De Dryopteris filix-mas, ook wel de mannetjesvaren genoemd, is één van de meest gebruikte varensoorten. Dit omdat de Dryopteris filix-mas zeer sterk is en weinig onderhoud nodig heeft.

Deze mannetjesvaren wordt vrij groot, ongeveer tot een meter. Het blad is stevig, dubbel geveerd en heeft een frisse, groene kleur. De Dryopteris filix-mas is in het Nederlandse klimaat half wintergroen, in zachte winters wordt het blad behouden. Mocht het blad toch afsterven kan de varen tijdelijk verdwijnen, maar in het voorjaar zal hij weer trouw opkomen en volop nieuw blad aanmaken. Dryopteris filix-mas kan extreme temperaturen verdragen tot zeker wel -40 °C en zal daarom niet snel verloren gaan tijdens de winter.

Net als iedere varen staat de Dryopteris filix-mas het liefst op een vochtige standplaats in halfschaduw of volle schaduw. Eenmaal gevestigd, kan deze varen ook goed droogte verdragen. Mogelijk sterft het blad af tijdens lange droge periodes, maar uiteindelijk zal de varen weer nieuw blad aanmaken. De Dryopteris filix-mas kan op vrijwel elke grondsoort aangeplant worden zolang deze niet al te droog is. Vooral in het eerste jaar na aanplanting heeft de varen voldoende vocht nodig om te wortelen.

De Dryopteris filix-mas heeft vrijwel geen onderhoud nodig. Voor het zicht kunt u in het voorjaar het dode blad verwijderen, maar dit is niet noodzakelijk. Deze varen breidt zich niet al te snel uit, waardoor de verspreiding goed in de hand te houden is.

Beoordelingen
Schrijf uw eigen review
U beoordeelt:Mannetjesvaren
Copyright © 2013-heden Roovershof VOF. Alle rechten voorbehouden.