Olea europaea
(Olijfboom)
PL4661
Op voorraad
Stuk
€ 79.95
Bloem
Bloemkleur
Wit
Blad
Bladkleur
Groen, Grijs
Bladverlies
Wintergroen
Aanplanting
Standplaats
Zonnig
Grondsoort
Klei, Kalkrijk, Lemig, Zand
Hoogte
120-120 centimeter
Stam Soort
Stam
Maat
Potmaat
C14 Ø30 cm 14 liter
Container Type
Container
Huidige Maat
120-120 centimeter
Details

Olijfboom (Olea europaea)

De olijf, bekend onder de botanische naam ‘Olea europaea’, wat ‘Europese olijf’ betekent, is een soort van kleine boom uit de familie Oleaceae, die van oudsher voorkomt in het Middellandse Zeegebied. De soort wordt gekweekt in alle landen van de Middellandse Zee, evenals in Zuid-Amerika, Zuid-Afrika, India, China, Australië, Nieuw-Zeeland, Mexico en de Verenigde Staten. Olea europaea is de typesoort voor het geslacht Olea.

De vrucht van de olijf, ook wel ‘olijf’ genoemd, is van groot agrarisch belang in het Middellandse Zeegebied als bron van olijfolie; het is een van de belangrijkste ingrediënten in de mediterrane keuken.

Aanplanting
De Olea europaea olijfboom doet het goed op een open ruimte in uw tuin. Zo staan ze goed in de zon. Deze fruitboom wenst een matig voedselrijke, droge tot vochthoudende ‘gemiddelde’ bodem. Dus niet te zware of te lichte grond en ene vrij neutrale zuurgraad. Verdraagt zomerse hitte redelijk, mits de standplaats voldoende vochthoudend is. Bij matige tot strenge vorst en vrieskou heeft een olijfboom zeker bescherming nodig, vooral de stam want die is zeer kwetsbaar. Zakt de temperatuur naar – 10 C, dan is het verstandig om een jonge maar ook een oudere olijfboom tegen vorst en oude uitdroging van de wind stevig te beschermen.  Deze plant is goed te combineren met ‘bosrand’ en ‘borderplanten’, zolang die er niet te dicht op staan. De beste planttijd voor uw boom is in het voorjaar. Zo ontwijkt u de kou van de winter waardoor de boom zich goed kan vastzetten in de grond. Zo is de boom beter bestand tegen de winter.

Snoeien
Snoei na de winter het dode hout van de boom weg. Zorg ervoor dat het hart van de boom voldoende licht krijgt. Takken die naar binnen groeien belemmeren het zonlicht, snoei deze (gedeeltelijk) weg. Zomers vormt de boom nieuwe scheuten. Haal de lagere scheuten weg zodat ze daar geen energie in zal steken. Door het snoeien zorgt u er voor dat de boom mooi in model blijft. Hierdoor behoudt ze haar vorm en natuurlijke, prachtige uitstraling.

Beoordelingen
Schrijf uw eigen review
U beoordeelt:Olijfboom
Copyright © 2013-heden Roovershof VOF. Alle rechten voorbehouden.