Acer platanoides 'Globosum'
(Bolesdoorn)
PL2518
Op voorraad
Stuk
€ 145.00
Bloem
Bloemkleur
Geel
Blad
Bladkleur
Groen
Bladverlies
Bladverliezend
Aanplanting
Standplaats
Zonnig, Halfschaduw
Grondsoort
Klei, Lemig, Zand
Hoogte
500-600 centimeter
Stam Soort
Hoogstam
Stam Hoogte Vanaf
220 centimeter
Stam Diameter
10-12 centimeter
Maat
Potmaat
C40 Ø48 cm 40 liter
Container Type
Container
Details

De Acer platanoides ‘Globosum’, ook wel de bolesdoorn genoemd, is een boom met bolvormige kroon geënt op een onderstam van de gewone Acer platanoides. Door het enten blijft de boom op dezelfde hoogte als waarin deze geleverd wordt. De kroon kan echter flink breed worden. Houd hier dus rekening mee bij het aanplanten.

De bolesdoorn heeft gelobd, groen tot geelgroen blad wat in de herfst rood en geel zal verkleuren, waarna het verloren zal gaan. In het voorjaar loopt het blad weer uit.

Rond april zal de boom gaan bloeien met gele bloemetjes in grote tuilen. Na de bloei verschijnen er gevleugelde vruchten.

De Acer platanoides ‘Globosum’ heeft van zichzelf een compacte groeivorm. Er hoeft dus niet gesnoeid te worden om de bolvorm te behouden. Snoeien wordt juist zelfs afgeraden, omdat de boom hierdoor nieuwe scheuten aanmaakt die erg slap zijn. Daarbij kan het ten koste gaan van de groeivorm. Snoei daarom enkel om dode of lelijke takken te verwijderen, of scheuten op de onderstam te verwijderen. Dit kan het best plaatsvinden aan het eind van de zomer of in het najaar. Van januari tot juni mag de boom niet gesnoeid worden, dan kan hij namelijk gaan bloeden.

De boom stelt weinig eisen aan de standplaats en kan vrijwel op elke bodem aangeplant worden, zolang deze maar niet te nat is. Vooral in de winter mag de bodem niet te nat zijn. Zeewind wordt helaas minder goed verdragen.

Beoordelingen
Schrijf uw eigen review
U beoordeelt:Bolesdoorn
Copyright © 2013-heden Roovershof VOF. Alle rechten voorbehouden.