Bosplantsoen

Bosplantsoen is een verzamelnaam voor verschillende inheemse heesters. Een bosplantsoen heeft een natuurlijke uitstraling. Het zijn meestal één- tot driejarige struiken zoals meidoorn, kardinaalsmuts, hazelaar, kornoelje, kastanje, eiken en elzen, maar ook naaldhout zoals grove den. Bosplantsoen planten worden gebruikt voor het aanleggen van windsingels, bossen en wat wildere hagen. Bij Roovershof hebben we een groot aanbod bosplantsoen bomen en heesters, uit eigen kwekerij.

 

Bosplantsoen, makkelijk en voordelig

Bosplantsoen is een samenstelling van verschillende boom- en heestersoorten, vaak houterige planten die al lang in Nederland voorkomen. Ze worden vaak door gemeenten aangelegd en onderhouden, maar ook in tuinen is bosplantsoen populair. Het is over het algemeen sterk en goedkoop en vraagt niet veel onderhoud, behalve eens in de (ongeveer) vijf jaar uitdunnen en delen wegsnoeien. Bovendien biedt een bosplantsoen beschutting en voedsel voor vlinders, vogels en zoogdieren. U heeft een mooie tuin, die ook nog eens als huis dient voor vele nuttige beestjes.

 

Het planten van bosplantsoen

Bosplantsoen kan worden geplant vanaf eind oktober tot ongeveer half april. Aangezien veel bosplantsoen als blote wortel planten leverbaar is, is het vaak het beste om deze planten in de winter te planten. De planten zijn dan in rust en beginnen in het voorjaar pas weer opnieuw blad te maken en te groeien. In principe kan bosplantsoen de hele winter worden geplant tijdens vorstvrij weer. Bij Roovershof leveren we sterke planten uit eigen kwekerij, die goed bestand zijn tegen (ver-)planten.

 

Wijkers en blijvers

Bij de aanleg van bosplantsoen wordt vaak gebruik gemaakt van een mengeling van snelgroeiende bomen en heesters zoals populier, berk, wilg en vlier. Deze dragen ertoe bij dat het bosplantsoen al binnen enkele jaren een redelijke omvang heeft. Tussen de snelgroeiende bomen en heesters worden ook langzaam groeiende soorten geplant die meestal ook duurzamer zijn dan de snelgroeiende bomen en heesters. Denk hierbij aan eik, beuk, esdoorn en vele soorten heesters. De laatste soorten dienen ervoor om het bosplantsoen het uiteindelijke karakter te geven. De wijkers dienen langzaamaan verwijdert te worden, omdat ze anders de blijvers overgroeien. Dit begint meestal na een jaar. De blijvers zorgen er juist voor dat een bosplantsoen mooi en oud wordt.

 

De voordelen van een bosplantsoen

Bij een bosplantsoen slaat de beplanting snel aan, waardoor het aanzicht (vooral door de wijkers) snel groen is. Er is niet veel grondbewerking nodig. Bosplantsoen kan bestaan uit

alleen maar struiken of een combinatie van struiken en bomen. Daarnaast wordt er gezocht naar een combinatie van snelle en langzame groeiers. Heeft u vragen over een goede combinatie van wijkers en blijvers? Wij weten alles van de planten en bomen die we kweken, en we helpen u graag!

 

Bosplantsoen bomen en heesters

Het Nederlandse bosplantsoen bevat een groot aantal soorten, waaronder ook veel bomen. Een boom vormt van nature één stam en wordt ook vrij hoog. Ongesnoeid vormen deze soorten een bos of windsingel. Een aantal soorten is door te snoeien erg geschikt voor het maken van een haag. Dit geldt bijvoorbeeld voor de beuk en de haagbeuk. Voor het aanplanten van bossen en windsingels zijn soorten als de zomereik, de es, de berk en de zwarte els. Heesters zijn erg geschikt voor het maken van wat wildere hagen, of voor het beplanten van grotere vlakken. Heesters zijn struikvormen die van nature meerdere stammen vanaf de grond maken. Sommige heesters kunnen tot 5 meter hoog worden.

 

Bestel direct!

Bij Roovershof hebben we een uitgebreide selectie bomen en heesters voor het aanleggen van een bosplantsoen. Bezorging is ook mogelijk. Heeft u nog vragen? Bij Roovershof hebben we zeer deskundige medewerkers, die u graag te woord staan. Neem direct contact met ons op!

Copyright © 2013-heden Roovershof VOF. Alle rechten voorbehouden.