Wij gebruiken cookies om uw ervaring te verbeteren. Om te voldoen aan de nieuwe e-Privacy-richtlijn moeten wij uw toestemming vragen om de cookies te gebruiken. Meer informatie.
Buzzy® Palmkool Nero di Toscana
Vanaf half april tot half juni in de vollegrond op zaaibed, iets uitdunnen en circa 5-6 weken later uitplanten. Een oude groente, bekend van o.a. de Toscaanse ‘ribollita’, maar ook van de Portugese koolsoep ‘caldo verde’.
Palmkool Nero di Toscane wordt ook wel Zwarte Bladkool genoemd en is een groente die vooral in Toscane gebruikt wordt. In de winter maanden zal deze koolsoort ongestoord verder groeien waardoor de oogst onafgebroken kan plaatsvinden.
Zaaien
Vanaf mei tot in juni op een zaaibed zaaien, na ongeveer twee weken komen de jonge plantjes al op. Na ongeveer 6 weken overplanten, een plantafstand van 65 x 50 centimeter aanhouden. Omdat palmkool gevoelig is voor slakken en rupsen moeten de planten meteen na opkomst beschermd worden.
De planten kunnen ruim een meter hoog worden en na verloop van tijd topzwaar, tijdig ondersteunen is dus noodzakelijk. Door het weghalen van het buitenste blad zal de kool na verloop van tijd steeds meer op een palmboompje gaan lijken, vandaar de naam 'palmkool'. Vanaf het tweede jaar zal de palmkool gaan bloeien.
Oogsten
Meteen in het eerste jaar, vanaf augustus tot eind december, kan de palmkool geoogst worden. Pluk het blad van onder naar boven, zodra de bladeren zo'n 20 tot 30 centimeter lang zijn, laat het kleinere blad in het hart zitten. De palmkool groeit dan rustig verder en er kan steeds weer opnieuw geoogst worden.