Wij gebruiken cookies om uw ervaring te verbeteren. Om te voldoen aan de nieuwe e-Privacy-richtlijn moeten wij uw toestemming vragen om de cookies te gebruiken. Meer informatie.
Buzzy® Salie
Maart-april in een zaaibakje of april-juni buiten op een zaaibed; één keer verspenen en vervolgens uitplanten. Oud natuurgeneesmiddel (salie-melk) tegen ontstekingen en stress; in de keuken o.a. Bij vlees- en visgerechten, ook
in kruidenboter.
Salie (Salvia officinalis) is de koningin onder de geneeskrachtige planten. De Latijnse werkwoordsvorm voor salie is salvare en betekent genezen, helen of zelfs redden. Eeuwenlang werd salie als een wonderplant beschouwd.
Tegenwoordig wordt het veel in de keuken gebruikt. Zowel bij vis- als vleesgerechten, mits met mate en met zo weinig mogelijk andere kruiden combineren. Kruidenazijn en kruidenolie vragen ook om salie. De combinatie met varkens- en kalfsvlees is eveneens zeer smakelijk.
Zaaien
Salie kan het beste worden gezaaid op een zonnige, liefst beschut plaatsje in de tuin. De grond moet kalkrijk en goed gedraineerd zijn.
Kortom, in voedzame, droge grond staat salie zeker op zijn plaats. Ook in een vaste planten border komt salie goed tot zijn recht, dit dankzij de groengrijze kleur van de plant met daar bovenop in de zomer nog de mooie paarsblauwe bloemen. Salie is ook gemakkelijk te kweken in potten op het terras.
Zaaien kan in maart onder glas. Verspenen in potjes en eind mei uitplanten in de vollegrond.
Salie is weinig onderhevig aan ziekten of insecten en daardoor een gemakkelijk te telen plant.