Hydrangea anomala petiolaris
(Klimhortensia)
PL1569
Out stock
Stuk
€ 10.95
Bloem
Bloemkleur
Wit
Blad
Bladkleur
Groen
Bladverlies
Bladverliezend
Aanplanting
Standplaats
Zonnig, Halfschaduw, Schaduw
Grondsoort
Klei, Kalkrijk, Lemig, Zand
Hoogte
300-400 centimeter
Maat
Potmaat
C2 Ø17 cm 2.0 liter
Container Type
Container
Details

Hydrangea anomala petiolaris is de enige plant van het geslacht Hydrangea die als klimplant toegepast kan worden. Deze klimhortensia is vaak te zien langs muren of schuttingen.

In de zomer, van ongeveer juni tot augustus, wordt de plant bedekt met grote bloemschermen. Deze bestaan uit talloze, kleine pluimachtige bloemetjes met een lichtgroene tot witte kleur. Dit zijn de echte bloemen. De grotere, witte bloemen die bestaan uit een vier- of vijftal blaadjes zijn eigenlijk schutbloemen.

Het frisgroene tot midden groene blad is stevig en glanzend. De randen van het blad zijn gezaagd. In de winter zal het blad afsterven. Gelukkig hebben de kale takken van de klimhortensia ook wel wat; het roodbruine, veelvuldig vertakte hout is mooi glanzend en heeft een aparte verschilvering. Vooral als de plant in het vroege voorjaar weer vol knoppen zit is dit een prachtig gezicht.

De Hydrangea anomala petiolaris is een ideale klimmer. Doordat deze plant niet zo snel groeit als de meeste klimmers, is deze goed in toom te houden en is er minder snoei benodigd. Eenmaal per jaar voor de vorst wat uitstekende zijtakken wegknippen om de vorm te behouden is voldoende. Door te snoeien zorgt u er voor dat de plant compact tegen de muur of schutting blijft groeien en de bloemen een mooie deken gaan vormen en een niet al te wild uiterlijk krijgen.

Net als klimop is de klimhortensia zelfhechtend. Enkel direct na het aanplanten kan de plant wat hulp gebruiken om zijn weg te vinden, maar als het eenmaal langs de muur begint te groeien redt het zichzelf wel. De klimhortensia kan makkelijk zo’n 5 meter hoog en breed worden, al kan het tot 10 jaar duren voor het deze grootte heeft bereikt.

Vaak wordt er gezegd dat de hechtwortels van zelfhechtende planten de muur kunnen beschadigen en zelfs kunnen doordringen. Dit is echter niet waar. Wel zal enig onderhoud nodig zijn mocht u de plant toch willen verwijderen. De hechtwortels zullen vanzelf afsterven en zijn dan makkelijk weg te borstelen. Heeft de plant een lange tijd tegen de muur gestaan, kan er kleurverschil ontstaan en zal wellicht een schilderbeurt noodzakelijk zijn.

Zoals u gewend bent van hortensia’s, is ook de klimhortensia een supersterke plant die het Nederlandse klimaat goed kan verdragen. In vrijwel iedere bodem kan de klimhortensia zich wortelen en schaduw wordt zeer goed verdragen, al zal dit wel ten koste gaan van de bloei. Wilt u genieten van de bloemen zorg dan voor wat zon. De voorkeur gaat uit naar halfschaduw voor het beste resultaat.

Beoordelingen
Schrijf uw eigen review
U beoordeelt:Klimhortensia
Copyright © 2013-heden Roovershof VOF. Alle rechten voorbehouden.